Catedrala Notre Dame isi va inlocui clopotele vechi cu un nou set format din noua clopote din bronz fabricate in Normandia.
Stirea este cu atat mai interesanta cu cat investitia, in valoare de 2 milioane de euro a fost finantata din donatii, potrivit oficialilor catedralei, citati de Washington Post. Clopotele, denumite dupa numele unor prestigiosi sfinti si figuri religioase catolice, vor fi expuse la catedrala din Paris pana pe 25 februarie. Dupa aceasta data vor fi urcate in cele doua turnuri simbol ale Catedralei Notre Dame, unde le vor inlocui pe cele vechi si uzate.
Noile clopote vor bate pentru prima data pe 23 martie. Opt din cele noua clopote au fost fabricate intr-o turnatorie din orasul normand Villedieu-les-Poeles. Cel de-al noualea, sau Marele Clopot, numit Marie a fost faurit in Olanda si apoi trimis in Normandia pentru a se alatura setului celorlalte opt clopote.
Vechile clopote, care dateaza din perioade diferite de pe parcursul istoriei Catedralei Notre Dame, au fost inlocuite in urma deciziei luate de dioceza Catedralei care a hotarat ca aceasta schimbare face parte din evenimentele de celebrare a 850 de ani de la inceperea construirii Catedralei, in anul 1163. Construirea acesteia a durat aproape 90 de ani. “Sosirea clopotelor reprezinta un moment istoric in special pentru ca din secolul al 18 lea nu am mai trait un astfel de eveniment”, a declarat Patrick Jacquin, protopopul catedralei pentru televiziunea de stiri Associated Press. “Istoric, ideea acestui proiect a fost aceea de a recrea vechile clopote ale Notre Dame din punctul de vedere al puterii si al sunetului emis, ceea ce inseamna ca vor fi din nou zece clopote care vor bate in Catedrala asa cum a fost in Evul Mediu si pana la Revolutia Franceza,” a declarat Paul Bergamo, presedintele turnatoriei Cornille-Havard din Villedieu-les-Poeles.
Unul dintre clopotele noi poarta numele de Jean-Marie, dupa cardinalul Jean-Marie Lustiger, un evreu convertit la catolicism a carui mama a fost ucisa in lagarul de exterminare de la Auschwitz. Ulterior, acesta a luptat pentru reconcilierea catolicilor si a evreilor. Lustiger a fost arhiepiscop al Parisului intre anii 1981 si 2005, iar numele de Jean-Marie l-a preluat dupa ce s-a convertit la catolicism. “Inlocuirea clopotelor reprezinta o minunata intoarcere in istorie si in acelasi timp un extraordinar pas inainte intrucat aceste clopote vor rezista timpului sute de ani de acum inainte”, a concluzionat Patrick Jacquin. (A.D.)